ארוחת הערב של נועם חומסקי (חלק שני)

אתמול בערב, נערכה באוניברסיטה פה, הרצאה של נועם חומסקי על מדיניות החוץ של ארצות הברית. לאחר שפספסנו (בושה וכלימה!) לפני איזה חודשיים את הרצאת השגריר הישראלי, צחצחנו שיניים והלכנו. מה שזה לא יהיה, זה קשור אלינו. כשהגענו לקרבת מקום לא האמנו איזה תור השתרך לקראת הכניסה. איזה שלוש מאות מטר תור! בקיצור – ביורוקרטיה שרק אמריקאים אופטימיסטים יכולים לשרוד – כי ברור שמקום להניח בסוף את הישבן לא יהיה. מאוכזבים למחצה, חזרנו הביתה לפצח בוטנים. אבל הפתעה. מסתבר שיש מועד ב'. היום בבוקר, משה קיבל את האי מייל הזה (שנשלח לכל המרצים במחלקה שהוא מלמד בה). שוב מוכח שאומנות ובמקרה הזה שירה אלקטרונית, יכולים ועוד איך – להקל באכזבה, לפצות על עגמת נפש ואפילו לבדר שחבל על הזמן.

(חוץ ממחיקת הנמענים ושמו של החתום על המייל, לא נגעתי)

Chomsky Dinner, Part II; 5:30 on Thurs


Dear

If you've never tried the savory delights of a slow-cooked goat bathed in a sweet and savory sauce on huge beds of rice, now's your chance.
Mohamed Jemmali and Mohammed Aldawood made this sumptuous feast for Noam Chomsky last night.  And there's plenty left over!
Come to Pac 115 at 5:30 tonight (thurs) and find out what I'm talking about – you'll be in for a delightful surprise

——-

בתרגום חופשי (וסליחה מראש על הטעויות הבלשניות…)

נושא: ארוחת הערב של חומסקי, חלק 2  ; ביום חמישי ב- 5:30

_____ היקרים,
אם לא התענגתם מעולם על בישול איטי של כבש* ששוחה ברוטב מתוק ומתובל על מצע גדול של אורז, עכשיו זו ההזדמנות שלכם.
מוחמד ג'מאלי ומוחמד אלדאווד הכינו סעודה מופלאה לנועם חומסקי אתמול בערב ויש המון שאריות!
בואו לחדר 115 בשעה 17:30 (יום חמישי) לגלות על מה אני מדבר – צפויה לכם הפתעה מענגת.

* (למרות שנכתב במקור  GOAT – "עז", יש להניח שמדובר בכבש…)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ובתרגום משוחרר: מי יותר אוהב כבש – יונה או זאב?

22 מחשבות על “ארוחת הערב של נועם חומסקי (חלק שני)

      • אני מקווה שהאחים הפלשתינאים השתינו לו קצת בחומוס כמו שטוענים שהם עושים לכובש הציוני….
        הטענה היא  שאכזבתו מהתאוריה שלו או מאי היכולת להוכיח ואו לנסח דקדוק אוניברסלי היא כה גדולה עד כי הוא פנה לפוליטיקה ולפסיכולוגיה רק בכדי להימנע מהאכבזה 

        למרות שמבחינה מדעית טהורה מודבר כפי הנראה באחד מהאנשים הכי משמעותיים במאה העשרים (המחקר שלו שימש בעצם בסיס פרקטי להתפחות של שפות מחשב, אי אפשר לנחש איפה היתה תעשית המחשבים לולא המחקר שלו ). איפה שהוא בסביבות של אינשטיין  טיורינג גאודל ועוד כמה כאלה. אבל האכזבה שלו כפי הנראה היא נוראית. גם בגלל שבניגוד לאחרים הוא גם לא זכה בהכרה שלה הוא ראוי. כלומר  בין אנשי המדע כן אבל לא ברמה "של יחסי ציבור".

        היו מדענים מסוגו שזכו להרבה מאד יחסי ציבור אם זה אינשטיין ואם זה האבל למשל ועד די הרבה. חומסקי נשאר בתחומי האקדמיה כפי הנראה בעיקר בגלל שחשיבות של המחקר שלו הייתה בשימוש בו ולא במחקר עצמו. במיוחד שהנחת היסוד שלו את אותה תאוריה שהוא ניסה להוכיח לא רק שלא הוכיח אלא שבעצם כפי הנראה ההוכחה ניראת היום רחוקה מתמיד וכפי הנראה אינה נכונה. 
        הרצון הזה לג'נרליציה של העולם בחוק אחד בסיסי או בסט אחד בסיסי של חוקים היא כל כך ניראת הגיונית  שזה הוציא מין הדעת הרבה אנשים. (גם אינשטיין שניסה למצא קבוע אוניברסלי די התעצבן מכך שזה לא הצליח..) 
        חומסקי בצר לו בעצם נטש את המחקר שלו ועבר לתחומים משיקים ולפוליטקה וזאת למרבה צערנו….

        אהבתי

  1. ואני אכלתי אתמול חומוס מעולה בצומת נרבתה, אחרי טיול האופניים ביער מענית ויער מצר. ישבתי על המרפסת וצפיתי בשקיעה, בפנים ישבו אנשי מייסר ובקה, אין חשש לתוספות לא רצויות, אכלנו מאותו הסיר.

    אהבתי

    • מכאן, העדות על "חומוס מעולה" מעוררת קינאה.
      ובענין תוספות – גילוי נאות – כשאני מזמינה אורחים לסדר פה, על פי רוב הם לא יהודים, בשבילם זו חוויה אקזוטית – אז שאני לא אוסיף לחזרת קצת דם של ילדים נוצרים?

      אהבתי

  2. שמע עדי, הכל טוב ויפה, אבל לשים את נועם חומסקי באותה השורה של חוקרים בסדר הגודל של אלברט איינשטיין זו בדיחה רעה. אפילו בתחום של מדעי המחשב הוא לא נמצא כנראה ברשימת מאה המדענים הכי משפיעים של המאה העשרים. אנשים כמו קלוד שאנון, אלן טיורינג ואחרים באמת עשו דברים שהעולם שלנו היה נראה אחרת בלי עבודתם. אפילו מהנדסים מסוגו של דייקסטרה או מתמטיקאים טהורים ממינו של פאול ארדוש השפיעו הרבה הרבה יותר על עולם המחשבים מאשר מר חומסקי, שעזר בשלב מסוים לתת פוש לתימוך התיאורטי של שפות פורמליות והכין בסיס תיאורטי כלשהו לקומפיילרים הראשונים. האדם מדען מהשורה הראשונה, אין ספק בכך אפילו, אבל מערכת יחסי הציבור שלו, שנובעת בראש ובראשונה, מהיותו שמאלן קיצוני ורדיקלי יצאה מכל פרופורציה מקובלת. כל כתב ב"הארץ" יודע שנועם חומסקי הוא מגדולי המדענים במאה העשרים. ובכן, לא. זו שטות. ההיסטוריה המדעית לא תזכור את נועם חומסקי כמדען חשוב בקנה מידה כזה שאתה מתאר, לפחות לא בכל הנוגע למדעי המחשב. אולי היה לו פוטנציאל, כמו שאתה אומר, אילו היה מתמיד במה שהוא באמת יודע לעשות, אבל הוא לא עשה את זה. לא מדובר באווריסט גלואה, שעשה מחקר אחד גדול אבל כזה שבאמת שינה את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו. יודע מה? אפילו אנשים כגון עדי שמיר, אברהם למפל ויעקב זיו כנראה שתרמו לא פחות ממר חומסקי, אך לא זכו לקיטונות הסופרלטיבים הדהימים שנועם קשישא זוכה לה לכבוד העובדה שהוא עוכר ישראל כשר למהדרין. השפעתם של שלושת אלה על כל אחד מתחומי המחקר שלהם (קריפטוגרפיה ותורת המידע בהתאמה) גדולה לא פחות מזו של נועם חומסקי על התפתחותם של השפות הפורמליות בעולם מדעי המחשב. 

    אהבתי

    • קנאת חוקרים מי ידע.
      אני שלמדתי שפות פורמאליות בשנת 1978 ככה לימדו אותי. ואני דווקא כיוון שאני קצת מתמצא בנושא אז דווקא באמת הוא הרבה יותר דומ לארדוש שהרעיון שלו לתת מספרים לקבוצות לא מסודרות אפשר הוכחות מבריקות כמו עקרון אי השלמות של גודאל  וכדומה. בסוף זה לא כוכב נולד . 

      אני למדתי ואני מאמין שזה נכון שלולא טיורינג וחומסקי? מדעי המחשב היו ממתינים עוד שנים הרבה. ויש לי יותר מסבירות לחשוב שזה נכון. והגדרה שלך "בסיס תאורטי כלשהו לקומפילרים הראשונים" היא בהחלט מצניעה את חלקו.

      אבל חשיבותו למדעי המחשב היתה בסופו של יום טכנית ולא ערכית בשעה שהרעיון הערכי שלו היה ענק בממדים אינשטיינים. הרעיון לחפש דקדוק אוניברסלי מולד אם היה מצליח היה בהחלט איינשטייני . תמיד אמרנו ששלילה גם היא מחקר. הבעיה שלו היא כמובן נעוצה בגודאל ובמספרי ארדוש שבעזרתם גודאל הוכיח  את עקרון איה שלמות הראשון. אז מי יותר חשוב? אינשטיין שחיפש קבוע אוניברסלי ולא מצא? או גודאל שהוכיח שיכול להיות שלא נמצא אף פעם אף על פי שזה נכון? או חומסקי שחיפש דקדוק אוניברסלי ולא מצא? 
      בקיצור אם אתה זוכר את הבדיחה על הכלב שמושכים לו בזנב בניו יורק והוא נובח בחוף המערבי? ושאלחוט זה אותו  הדבר רק בלי הכלב?
      אז חומסקי זה בדיוק כמו אינשטיין רק בלי תורת היחסות הכללית והפרטית והמאמרים על תנוענת ברואן. חוץ מזה? שתי טיפות בוץ..

      הרעיון שהוא פנה לפעילות פוליטית  מתסכול אינו מופרך בעליל והוא אפילו לא שלי…

      אהבתי

  3. ברגע זה קיבלתי ,בדואר האלקטרוני, כאיון עם חומסקי שערכה הטלביזיה החברתית. עוד לא הקשבתי לו אך מיד החלטתי לשלוח לך כפיצוי על המפגש המוחמץ. אולי תקשיבי לו כשאת מנגבת חומוס מעשה ידיך. אני אכלתי היום פול עם כל התוספות. כל שאני ממש נכונ להקשבה.

    אהבתי

    • תודה שולמית. ראיון מעניין ואיך לומר….במחשבה שנייה ומפקוחת, אני מניחה שיצר טוב כי יותר "נוח" להאזין לו בבית לבד, מאשר באולם מלא מפה לפה ב'לא ישראלים'. (אגב, הקשבתי על בטן מלאה בתאילנדית. אני מקנאה בפול עם כל התוספות שאכלת וממש לא – בפעם היחידה שניסיתי לעשות חומוס בעצמי זה היה כישלון גדול למערכת העיכול, אבל זה רעיון טוב להשרות חומוסים לקדירה הודית למחר).

      אהבתי

  4. תמר
    מכל העניינים ברומו של עולם, אני לא יכולה שלא להגיב כשמדובר במתכונים. במיוחד כשמדובר בהיבטים בריאותיים.  חבל להתיאש ולא להכין חומוס.  על הדרך אפשר להזכר בסתם חומוס מבושל, מאכל של אביונים , אבל טעים.  הקטע שצריך למצוא גרגרי חומוס טובים  וטחינה טובה, שזה אולי קצת בעיה אצלך…
    משרים ללילה ואולי יותר מסננים ומשאירים בקערה מכוסה עוד יום יומיים להתחלת הנביטה. פעם-פעמיים ביום שוטפים ומסננים,  אם חם מדי (כמו אצלי בקיץ)הגרגרים עלולים לתסוס ולהתקלקל.  ההנבטה מגדילה הערך המזוני ומיטיבה עם העיכול.  מבשלים החומוס עד שיתרכך,(בהתאם לסוג הגרגרים) ולא כדאי להשתמש בסודה לשתיה. לא להוסיף מלח בבישול. כן להוסיף בצל ואפשר אצות .  כשמתרכך אפשר להשתמש למאכל כפי שהוא, עם מעט מלח-פלפל  ו/או להכין הממרח : מעבירים למה שאנו קוראים מג'ימיקס עם חלק ממי הבישול + מלח, פלפל, שום , מיץ לימון, מעט כמון (אפשרי) הבצל המבושל ואת האצות (אם בישלת)טוחנים למידה שאוהבים, מוסיפים בנדיבות טחינה ואם צריך עוד מים. בסוף קצת שמן זית.  שיהיה מעט דליל כי עוד מתקשה. נחמד לשמור גרגרים לא טחונים ולשים למעלה.  אפשר להגיש עם שמן זית וצנובר .  
    בהצלחה
    ומתי נאכל חומוס פנים אל פנים?
    רחל. 

    אהבתי

    • הי רחל, המון תודה על המתכון הבהחלט מפתה!
      דווקא יש פה גרגירי חומוס מאוד טובים וטחינה מצוינת (….שנשלחת על פי הזמנה מזרזיר 🙂 ).
      אם היה צריך את נועם חומסקי ביוג'ין כדי לתת צ'אנס נוסף לחומוס בייתי, אני מקבלת את זה, כלומר… איך אומרים? זורמת (…. הרסת אותי בסוף עם הצנוברים). אז ינוסה בקרוב.
      לחומוס פנים מול פנים יש מצב – או בקיץ או יותר סביר שבחורף (יומולדת ביחד על כמה ניגובים? פעם קודמת היה נפלא). ד"ש חמה.

      אהבתי

    • איזה אורחת.
      אני מתבייש שאני משתמש בחומוס מקופסא לצורך הזה עם טחינה טובה זה יוצא לא רע. אגב מדברים מתכונים אתן למדתן לבשל מהאימהות שלכן אני לא. המורה הראשונה שלי לבישול ברצינות היתה אחת אצלי בגרעין שהלכה לקרוס אקונמיות וחזרה והיתה צריכה להאכיל כמה עשרות רעבים כל יום ואני הייתי מבלבל לה את המוח במטבח מכל מיני סיבות ומוטיבציות שלא כאן המקום לפרטן אבל בנתיים למדתי לבשל דווקא דברים בסיסים. אפילו לטעום אוכל לא מבושל ואו לטעום עם שתי כפיות ואיך עושים שניצל וכל מיני דברים אחרים. עד היום זה לא הלך לאיבוד זה כבר עוד מעט ארבעים שנה…

      אולי עד שתמר תגיע בפעם הבאה שאת בתל אביב החומוס עלי? אבו חאסן אלא מה.

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s