שנת הלימודים מסתיימת. לא לפני שלימדו את ילדי כיתה ב' את חוקי הפרספקטיבה. חשוב. פרי חזר הבייתה עם שתי פרספקטיבות מעוררות השראה. אחת בצבע מלא והשנייה מינימליסטית בשחור-לבן-אדום. אחרי שפרצתי בצחוק – נכנסה התדהמה, אחריה תחושת הביזיון ובסיומה החרדה. שלוש מאות שישים מעלות של תהליך זריז ומעמיק.
אם לקית במצפון חברתי, אפילו רדום, בסופו של יום לא תוכל לטשטש את העובדה שחנויות כמו טרגט, מייצגות את תמצית הרוע הקפיטליסטי – תאומות כמעט זהות, של חנויות וולמארט (שאותן אנחנו מחרימים, הידד יש לנו אופי!). בקיצור אותה משפחה של תאגידים במובן הכי שפל של המילה. רק ביוג'ין (אורגון), שהיא עיר בגודל של רמת-גן גבעתיים – יש שני סניפי ענק של טרגט, כל אחד בגודל של מגרש כדורגל. חסידי ומלכי חנויות ההכל כלול ("חנויות לכל המשפחה"), יודעים להשוויץ שלא משנה איפה תכנס לחנות של טרגט, וולמארט וכו' – בפינה הדרומית של טקסס, או מתוך סבך מיוער במישגן, על גבול קנדה – הסידור הפנימי יהיה זהה – כלומר מובטחת לך התמצאות קלי קלות, ובמחירים שהדעת נגנבת.
על הנזק שטארגט וואלמארט גורמות לכלכלה האמריקאית נשפכו כבר טונות של דיו. קצת פרספקטיבה לא תזיק כאן פרי הקטן לא ינצח את השיטה ….
אהבתיאהבתי
יש לי חדשות בשבילך עדי – פרי הקטן כבר ניצח אותה – ובגדול!
ועל כך יאמר – פריספקטיבה.
אהבתיאהבתי
קודם כל התפעלתי מכך שכבר שבכיתה ב' מלמדים פרספקטיבה. אני מודה שלצערי, למרות שלמדתי זאת שוב ושוב, אני מתקשה לתפוס את עקרונות הפרספקטיבה. את זו שעל פיה פעל פרי אני עדיין מבינה. ולעניין הצעצועים. נראה לי שאתם עושים חסד עם ילדכם כאשר אתם מגבילים את קניית אותם המוצרים שלעולם אין די בהם. אני עוקבת בתדהמה אחרי מה שמתרחש ביחסי הורים- ילדים-צעצועים, בקרב מכרי ובעיקר במתרחש בעניין זה, בזירת הסבים- נכדים. פשוט הפקרות. סבים ( ז'ונ') אלה שרובם גידלו את הילדיהם לאור המילה "רק" לא מסוגלים לשים גבול למבול הצעצועים. מבקר בחדרי ילדים ייתקל בהמוני פריטים שלילד אין חפץ בהם, זמן קצר לאחר קנייתם. דבר זה מזעזע אותי מפני שאני קונה כפייתית ומפרנסת הרבה ילדים של סינים , הודים , תאיילנדים ובעיקר את המעבידים שלהם. בעצם, לאחרונה, עברתי לתוצרת הארץ אך לא מהסיבות הנכונות.אני חוששת שהמון ילדי ישראל יגדלו להיות כמוני.
אהבתיאהבתי
עדי – ילד שמנצח את השיטה נשמע כמו רעיון לסטרטאפ של דיסני, לא? עד אז פריספקטיבה בהחלט מעודד, עופר – כל כך אינדיבידואלי וייחודי!
שולמית – אין לי מושג בחוקי פרספקטיבה – גם, לא פעם אחת למדתי ולא נתפס, אין לזה זכר, המוח מסרב להפנים. מה הן הסיבות "הלא נכונות" לקנות תוצרת הארץ?
אהבתיאהבתי
לא בחרתי בחנות בגלל שזו תוצרת הארץ אלא בגלל שהדברים מצאו חן בעיני. הם גם יקרים יותר. זה בעיקר לא נכון כי מדובר בבגדים ואיני צריכה לקנות בגדים.
חשבתי שרק אני לא מציחה להבין פרפקטיבה . יכול להיות שרבים אחרים מזיפים הבנת פרספקטיבה. פעם אפילו קניתי ספר מלומד על פרפספקטיבה.
אהבתיאהבתי
למרות הפוסט הזה, אני חושבת שכללי מפריזים בחשיבותה של "הפרספקטיבה", אולי זה בגלל הקושי לקלוט ומכאן התירוצים….
אני מתגעגעת לבגדים בארץ – עולם ומלואו לעומת מה שקורה כאן.
אהבתיאהבתי
הינה. אפילו לכתוב פרספקטיבה קשה לי.
אהבתיאהבתי
תמר, תראי לפרי את 'הקרב של סן רומנו' של פאולו אוצ'לו והוא כבר ישכח את טרגט. בלוגו של טרגט ישנה גם סמליות צבאית נסתרת אבל אפקטיבית מאוד. איכס.
http://imageshack.us/f/137/800pxpaolouccello031.jpg/
אהבתיאהבתי
רעיון טוב, דודו. אני חושבת שהוא יאהב מאוד את היצירה הזאת, סוסים לוחמים והתמודדות עם פרספקטיבה – אקשן יותר מסעיר.
בהקשר האמריקאי אני חושבת שהמטרה בלוגו של טרגט פחות מכוונת צבאית ויותר עובדת על האלמנט הציידי – שימוש בנשק למטרות צייד ו/או "הגנה עצמית" כלומר – שימוש אזרחי שווה לכל נפש… נפוץ מאוד ויותר מדי (ובאמת איכס….) ולצוד קניות – זה הרי הספורט הלאומי כאן.
אהבתיאהבתי
אגב, למי שמתעניין, פאולו אוצ'לו איננו רק אובססיבי לפרספקטיבה. הוא עשה גם דבר מאוד משמעותי מבחינה פסיכולוגית בתמונה. כל הפנים של הלוחמים בציור קפואות, מי שמעביר את המתח של הקרב הוא דווקא הסוס הלבן "הזועק" במרכז התמונה. יש האומרים שהוא (הסוס) היה ההשראה של פיקאסו לסוס הזועק ב'גרניקה', או שלפחות הוא מהדהד בה.
אהבתיאהבתי
פרספקטיבה -ענין נורא פשוט-איך הקטנים תופשים את זה שגעון- נסה להסביר למבוגר איך הברושים בשדרה הולכים ונעשים קטנים יותר ומתי חלון בבית לא מרובע ?
ניסיתם להסביר ? מבטיח לכם שתסתבכו….
אהבתיאהבתי
… זה בטח עניין של גמישות בנקודת מבט – ככל שפחות מקובעת, קל יותר.
עם זאת יורם, מנסיון אישי – אפילו שלמדתי את הכללים מוקדם, אני שורדת אותם באופן סביר במילים, תן לי לשרטט אותם גאומטרית ואני אבודה לגמרי…
אהבתיאהבתי
בכתב ד המורה לציור אסתר מגדל, שהיתה גם המחנכת, לימדה אותנו איך לצייר פרספקטיבה. לוקחים את נקודת האמצע בדף: ממנה מעבירים שני קווים לשתי פינות הדף למטה ועליהן מציירים עצים הולכים וקטנים. אבל איך זה ממשיך?? שולמית.. הושיעי..
אהבתיאהבתי
אסתר מגדל – נשמע כמו שם מבטיח בכל הנוגע לפרספקטיבה ומבט על.
אהבתיאהבתי